O avtorju

Ivan Soče

Svojo publicistično dejavnost sem začel že kot študent, ko sem pisal za časopise in bil glavni ter odgovorni urednik študentskega časopisa Katedra.

V študentskih letih sem napisal knjižico Za samoupravno univerzo s kritičnim pogledom na takratni izobraževalni sistem.

Kot podjetnik sem napisal knjigo o osebni rasti in poslovnemu uspehu Življenje je lahko še lepše – navodila za uspeh.

S tematiko zdravja se z različnih vidikov ukvarjam že več kot 20 let.

Knjiga Hipokrat je bil kuhar – poti iz medicinskih in prehranskih zablod je eno najpomembnejših del o zdravju pri nas. Pravzaprav gre za tri knjige v eni. V prvem delu opisujem, zakaj smo takšni, kot smo, kdo programira naša življenja, zakaj to dovolimo, in razkrivam tehnike manipulacije ter opisujem prave vzroke zbolevanja.

V drugem delu analiziram nemoč farmacevtske medicine, opisujem, kako si je farmacija podredila medicino, ocenjujem verodostojnost farmacevtskih raziskav ter opozarjam na vprašljivo učinkovitost in neraziskane stranske učinke zdravil. V tretjem delu obravnavam prehranske zablode in prevare, opisujem zdravilne učinke posameznih hranil in odkrivam moč prehranske medicine.

V knjigi Boj za resnico o kravjem mleku dokumentiram tehnologijo ustvarjanja in ohranjanja mita o koristnosti kravjega mleka za zdravje ljudi ter navajam preverjene znanstvene dokaze, na podlagi katerih si lahko bralec ustvari celovito resnico o kravjem mleku. Knjiga je nekakšno nadaljevanje večmesečne polemike v časopisu Delo, izzvane s člankom Kravje mleko je dobro za teličke, ki je bil najbolj bran mnenjski članek v celem letu.

Knjiga je dokument o nastajanju tudi drugih prehranskih resnic in zgodba o tem, kako se vplivni zdravniki postavljajo v bran industrijskih resnic.

V knjigi Moč vitamina D sem se na svojstven način lotil problematike vitamina D: poglobljeno in celovito, pogumno in kritično, jasno in prepričljivo – za bralca predvsem koristno. Je prva in do zdaj edina znanstvena monografija o vitaminu D pri nas, ki je prevedena tudi v hrvaščino. 

Temeljne ugotovitve iz knjige Moč vitamina D so bile inspiracija za zdravilno pripovedko Sončni vitaminček, namenjeno otrokom in tudi starejšim. Knjigo je s čudovitimi ilustracijami opremila Anja Petrarca.

Knjiga Zlokovidni časi je zgodovinski dokument o tem, kako sem prebolel in kako smo vsi preživeli zlo-kovidne čase. Če nas bo kaj iz teh časov trajno zaznamovalo, je to državni in medicinski teror, s katerim so uvajali premalo preizkušena cepiva z neznanimi neželenimi učinki. Vsem drugim ukrepom za zajezitev virusa se bomo čez čas lahko smejali, prisilno cepljenje pa nas je kot človeštvo trajno spremenilo.

Knjiga PROTEST zoper zarote molka in manipulacije prehranske znanosti je moje osmo knjižno delo.

Doslej sem v številnih časopisih, revijah in na svojem blogu www.soce.si objavil približno 300 poljudnih strokovnih člankov s področja zdravja in prehrane. V letih 2021, 2012 in 2013 sem bil kolumnist v reviji 7D (priloga Večera), kjer sem v rubrikah Medicina načina življenja in Zdravje objavil več kot 100 kolumn. Doslej sem v številnih časopisih, revijah in na svojem blogu objavil približno 300 poljudnih strokovnih člankov s področja zdravja in prehrane. Pisanje je način, da si izostrim pogled na neko temo, da problem pogledam globlje in celoviteje. Misliti na papir je veliko bolj obvezujoče in odgovornejše.

Pisanje je način, da si izostrim pogled na neko temo, da problem pogledam globlje in celoviteje. Misliti na papir je veliko bolj obvezujoče in odgovornejše.

Moji članki so kritični, provokativni in skoraj brez izjeme med najbolj branimi in velikokrat komentiranimi. Sodeloval sem v številnih radijskih in televizijskih oddajah.

Ob različnih priložnostih in v različnih krajih predavam o medicinskofarmacevtskih in prehranskih prevarah in zablodah ter o vplivu hrane na zdravje (Cankarjev dom in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Večer za svoje bralce v Narodnem domu v Mariboru, v številnih knjigarnah in knjižnicah ter društvih).

Go to top